det ar inte latt att va sa ung

Idag har jag gatt pa stan i Broome hela dan. antligen shoppa. En kavaj och en knallbla troja fran roda korset. Ett par nya joggingskor - som nu ska anvandas! Sprang in pa en frisor och toppade haret. Kopte en skitsnygg (svindyr kunde absolut inte lata bli) svart klanning. Storhandlade mat fran Coles och gick till hostelet och lagade potatissoppa. Imorgon blir det nog en stranddag!

Hostelet




High on life

Spenderade en hel vecka i Exmouth. Slog upp taltet och taltade pa camping for att spara pengar. harligt. I Marin-nationalparken kunde man aka till massa olika strander och bara ga rakt ut fran stranden till Korallerna. Ganska ovanligt! Pa ett stalle var det jattestromt i vattnet, man hoppade i 300 meter till vanster om stranden, sen gled man med strommen, snorkla runt, och gick upp innan man drogs ut till havs.

Vidare mot nasta aventyr - Karijini Nationalpark. Har checka vi in pa parkens enda camping for sju dollar natten. Talt. Ingen dusch och dass, inte sa kul. Hepp Hepp. Men oj oj oj vad vart! Har tog man olika vandringsleder pa olika svarighetsgrader. Man gick i sakallade Georgar, vet inte ordet pa svenska, men det ar som bergsdalar som man klattrar ner i och sen vandrar i. Vattenfall, sotvattenpooler, klattra pa bergsvaggar, vada i vattnet med vaskan pa huvudet, hoppa fran berg, ga pa "farliga stigar"... sett tre giftiga ormar oxa.

Landade efter en 12 timmars bilfard i Broome igar. Har ar det annu varmare och fuktigt i luften. 33 grader varmt idag. jag gillar laget! Broome ar den storsta "staden" vi stott pa sen Perth. Antligen far man se bilar och andra manniskor! Ha lite tackning pa mobilen och mojlighet att handla mat! haha. Idag ska jag shoppa nya joggingskor! Sen far vi se vad Broome har att ebjuda :)


Karijini Nationalpark

Karijini Nationalpark

Karijini Nationalpark

Karijini Nationalpark






Simma med valar gor man ju inte varje dag

Vi akte vidare fran Coral Bay till kuststaden Exmouth dar en Marinnationalpark har hela havets harligheter att erbjuda en snorklare. Exmouth ar aven kant for att man kan snorkla med Whalesharks. trodde dom hade simmat vidare fran stallet. Men icke! Massa valar kvar i omradet och halva priset oxa! Jag som tyckte det var coolt att snorkla med Manta Rays, ingenting om man jamfor med detta!

Vi blev upphamtade tidigt pa morgonen och vidare ut pa havet med bat. Gamla som unga borjade vi med att snorkla i marinparken nan timma. Sen var det dags for att leta reda pa Whalesharks. flygplan upp i luften, vi redo, med utrustning pa, sittandes pa golvet, flygplanet berattar att dom hittat ett par, baten glider dit. Klartacken och i med instruktoren som dubbelkollar sa att det verkligen ar en Whaleshark och inget farligare. Sen var tur! Dom placerade baten sa pass att Whalesharken simmar rakt mot en nar man hoppar i vattnet. Viktigt att man trycker ner huvudet i vattnet och letar fort som fan vart den ar sa att den inte simmar in i en. Leta leta leta livradd letar. WOW en 10 meter lang Whaleshark simmar rakt mot en! Simma undan fort fort och sen simma bredvid den... jisses. sa haftigt. skrackblandad fortjusning. Efter timma fick vi inte simma med dom langre. Vi akte runt med baten och sag jattemang andra valar! Tva stycken kom upp till baten, en mamma och en unge, och lekte runt den. Storre an baten!

Riktigt harlig dag.


Whaleshark.


Whaleshark


Humpbackwhales eller naton sant.





Inte utan min egna dykarkompis, tack!

(hajjar, mantarays, dykning och sol) WOW vilken dag jag vart med om!! Igar gjorde jag mitt komma-ihag-hur-man-dyker-dyk. Maste gora ett sant om man inte dykt pa ett tag. Idag var det rakt ut i Ningaloorevet som gallde. Klev upp kl sju och vandrade ner till dykarklubben. Provade all utrustning, lassade pa en buss och drog ner till en vacker hamn. Alleman ombord och ut i revet! Pa vagen ut till vart forsta dykstopp satte alla ihop sin egen utrustning sen pang bong ner i havet. ganska stora vagar och ganska mycket strom - inte alls som lugna varma Thailand. nastan lite laskigt!

Nar man dyker sa har man alltid en "dykarkompis" som man ska sammarbeta med. Ifall nagonting hander, ex att ens luft tar slut, man far kramp eller nagot i den stilen sa ska man ha sin kompis nara sa att man snabbt kan fa nodluft eller hjalp. Jag blev ihopparad med en aldre karl som inte dykt pa 1,5 ar och ej gjort sitt komma-ihag-hur-man-dyker-dyk. inte sa najs for mig. Jag som redan kande mig lite osaker var hundra ggr battre an han. och val under vattnet sa tror jag att han glomde bort en av dom viktigaste reglerna gallande sin dykarkompis. Alltid sammarbeta och halla ett oga pa varandra. Icke. Gud vad jag saknade min favoritdykarkamrat Sarah i det laget! Men henne kande jag mig alltid trygg. Tur var sa forstog dykarinstruktorerna att jag kande mig lite ensam sa dom holl sig nara mig.

Verkligen en helt ny varld under vattnet. Helt tyst. Det enda man hor ar sitt egna langa andetag nar man drar in luft och bubblor nar man andas ut. Sag alla fiskar ni kan tanka er, vackra koraller och ja larde mig hur man ska simma nar det ar stromt. 53 minuter bottentid och sen var forsta dyket klart!

Upp pa baten igen. Nasta sak pa schemat var dagens storsta hojdpunkt! skulle namligen snorkla med Manta Rays!!! Ca 2-5 meter langa fran fena till fena och hur coola som hellst. ett flygplan cirklade runt i luften och hade kontakt med kaptenen pa baten sa att vi kunde hitta dom. alla satt redo langst bak i baten med simfotterna i vattnet. Vi narmade oss en Manta och en instruktor slangde sig i vattnet och borjade simma som fan for att kunna hinna med mantan som var riktigt snabb. Hon kollade sa det inte var nagon fara for oss. Sen kom klartacknet! hennes hand flog upp i luften och vi fick slanga oss i. paddla paddla paddla med fotterna och ner med huvudet i vattnet. ca 5 meter ner hade vi en enorm Manta Ray! Sag ut som en fagel som flaksade sakta med stora fenor upp och ner. Helt svart ovanpa och vit under magen. Vi simmade som darar for att hinna med det i en timma. En av dom haftigaste upplevelser jag vart med om!

Men dagen var inte slut dar. Hade ett dyk kvar. Upp pa baten for lite lunch sen forbereda sig for nasta dyk. Jag visste att det fanns manga hajjar runt omkring har och var ganska orolig for dom. Men hade ingen aning om att vi faktiskt skulle LETA REDA PA HAJJARNA! trodde man skulle forsoka undvika att simma in i dom hipp som happ. Men oj vad fel jag hade! Gar igenom nasta dyk, vart forsta stopp ar ett riktigt hajjnaste forklarar instruktoren! Jag borjade ma illa och alla andra hjublade! Vill folk simma med hajjar eller vad var fragan om? Val i vattnet innan vi ska borja ga ner far jag lite sma panik. Fragar min instruktor om det ar okej om jag hoppar over dyket for att jag ar livradd for hajjar. Hon lyckas pa natt javla vanster overtala mig om att vi FORMODLIGEN bara kommer se sma hajjar sa det kommer bli kul. Kul?! Hon skulle halla i min hand nar vi sag hajjarna.  Dyker ner tva meter och far panik igen da ja marker att min daliga dykkompis inte alls tanker simma bredvid mig. Jag signalerar att jag inte mar sa bra och pekar att jag vill ga upp. Pa nagot vanster maste jag signalerat lite fel for bada instruktorerna tror att jag har ont i oronen. Dom visar mig aterigen hur jag ska bli av med dom onda oronen och sen simmar vi vidare. Vafan? Jag vill ju inte vara med!

Men efter cirka 10 minuter under ytan sa ar jag lugn igen. Helt plotsligt stannar dykarinstruktoren. Signalerar att jag ska komma fram till henne och halla hennes hand. shit. Jag simmar fort som fan fram till henne. Hon tar mig runt ett korallrev/vagg och pekar och gor ett tacken for hajj. skiter nastan pa mig. 5 meter bort ar en 4 meter lang hajj! En grey nurse shark, kille. wow. respekt for den besten! den at mig inte. Hajjen simmar bort och vi simmar vidare. puh! Det var det tankte jag och slappnar av helt. Nu har vi vart pa "hajjstallet" nu skulle vi ju inte se nagra fler hajjar. Men dar hade jag fel igen. Helt plotsligt vander sig dykinstruktoren om igen och pekar pa mig och den andra dykinstruktoren och signalerar att hon ska halla mig i handen igen. och innan jag hinner na hennes hand sa dyker en Reef Shark upp mitt framfor nasan pa oss! Bara kanske tva meter ifran. jag far lite smapanik och drar min dykinstruktor (som snallt haller min hand nu) mellan mig och hajjen. haha. Vi stannade lange och hangde lite med den har hajjen. kanske 10 min. och jag insag att hajjar ser nog mer farliga ut an vad dom egentligen ar. Och aven fast jag var bitter under dyket sa var ja sa glad att jag gjorde det nar jag var klar! WOW jag har simmat bredvid en hajj! en hajj! vilken dag.

Vi kom in med baten igen runt 4. Helt slut i kroppen. Ska snart laga massa god mat och sen sova 24 timmar.
Har kommer lite bild!

Grey Nurse Shark

Manta Ray!

Ningaloo Revet!

Dancing in the moonlight

Att hitta ett fungerande internet i WA ar inte sa latt. Kan inte lagga upp bilder. Slutade min tradplanteringskarriar i onsdags. Stora tarar rullade ner fran min kind nar vi gled vidare mot nasta aventyr. Var sa arg for att jag skulle behova lamna min "tradplanteringsfamilj" och kanske aldrig mer se dom igen. Mina tankar gick ungefar som sa att: "varfor ska man ut och resa for egentligen?! helt javla onodigt. traffa massa skona manniskor och sen bara lamna dom och aldrig mer se dom igen.. varfor ar jag ute och reser for?!" Men nar jag efter en 4 timmars resa kom fram till kusten och havet var dom tankarna som bortblasta.
Vi tog en natt, som ett stopp pa vagen upp mot varmen, i en kuststad. Nasta morgon gled vi vidare 6 h norr mot delfinerna i Monkey Mia. Bodde pa ett jatteharligt hostel precis vid havet, med egen pool, eget kok och badrum. Akte pa en ocean park, pejja en hundra lapp och fick se alla mojliga havsdjur. Fick bland annat vara med vid matning av hajjar! Inte alls lika coolt som det later. Dom var ganska sloa och nog inte ens hungriga. Men nar jag ar tant kan ja ju iaf saga "jaa ni barnbarn nar jag var ung sa matade jag hajjar". stjarna i kanten pa det liksom.

Dagen efter det sa tog vi en heldag med delfinerna i Monkey Mia. Det ar en familj som ager ett stort resort pa en av stranderna och varje morgon kommer det vilda delfiner in till strandkanten och forvantar sig varsinn fisk. Dom berattade att for jattemanga ar sen var det en tjej som lag och sov med fonstret oppet och horde blasljudet fran en delfin mitt i natten. Hon gick ut och kolla och delfinen var skadad. Sa hon hjalpte delfinen och matade den med fisk. Delfinen blev frisk men kom fortfarande in for att fa sig en liten fisk varje morgon. Delfinen beratta for sina delfinpoolare om fisktjejen och vipps sa ville hela familjen Delfin ha fisk.

for ca 50 ar sen var det oxa en turistattraktion men da kunde man kopa med sig egen fisk och mata delfinerna hur manga ggr som hellst. Men det har dom slutat med nu. Dom ger dom sa pass lite sa att dom maste jaga eget. och dom har inte klappat dom pa 10 ar. Hur som hellst! Dar star jag i havet med vatten upp till knana. Familjen berattar lite om varje delfin och tre av dom hade med sig en unge. Man fick inte rora dom, men dom kom sjalva fram och puttade en med nosen pa fotterna! Sen var det dags for matning och jag var utvald av flera hundra att fa mata en delfin som heter Suprise. Sikken tur! Kliver fram, tar fisken, stoppar ner handen under vattnet framfor nosen, hepp hepp och fisken ar slukad. En gang i livet upplevelse skulle jag tro!

Delfinerna kom in till strandkanten nagra ganger under dagen och kolla laget. Kanon vader, sa vi stannande hela dagen och sola och bada. Det ar sadana enorma avstand i vastra australien. Sa for att komma till nasta stad/by fick vi aka 8 h norr. Fick med oss en norsk tjej som hade missat sin buss. Landade i en liten kustby pa 190 invanare, Coral Bay. Har finns ett stort rev som man kan snorkla och dyka i! Helt underbart. Igar var det fest i baren pa hostellet. BINGO var det! Inte nog med att jag haft turen att fa mata en delfin. Jag vann ju saklart bingon oxa! Fick en ol och ett presentkort pa en pizza i stans enda matstalle. Nar man ar backpacker och lever pa nudlar och agg sa ar en gratis pizza inga fel. Nar hostelbaren stangde sa gick alla ca 30 pers ner till stranden. Tande en brasa, gitarren framme och ACDC latar hela natten lang.

 Idag ska jag boka nagot slags dykningsaventyr!
Hall tummen for att jag inte blir uppaten av en av alla reefsharks som finns har!

Summertime

På söndag jobbar vi vår sista dag här! Vårt första stopp blir Monkey Mia ca 7 h från här. 7 h från här är det varmt! Blir te att sola bada dyka snorkla och bara göra vad vi känner för framöver! Wohoooooooo!

You make me happy

Cirkus à la trädplantering är på resande hjul igen. Denna gång upp norr tre timmar. Har åkt en timma nu, kl är halv 8 å vi ska snart stanna å käka frulle. Verkar bli fint väder idag.

RSS 2.0